bouwBIM

Traditioneel bestaat een bouwteam uit de bouwheer, de architect, de aannemer en studiebureaus. Wij breiden dit team uit door onze productie partners mee te betrekken in het ontwerpproces. Hun jarenlange ervaring en geïndustrialiseerde aanpak is de sleutel naar onze bouwBIM standaard.

BouwBIM - Voor wie? - Architect

STAP 1. VERKENNEND GESPREK

Het hoofddoel van bouwBIM is jullie bouwtraject te verbeteren en te optimaliseren. Voor we kunnen starten moeten we een aantal afspraken maken zodat we onze doelstellingen en targets op elkaar afgestemd zijn. Een aantal vragen worden hier verder in kaart gebracht en opgenomen in het BIM-visiedocument.  Op basis van deze informatie kunnen wij een juiste inschatting maken en bezorgen we u een gedetailleerde bouwBIM offerte. In deze fase kan u kiezen hoe ver u mee wilt gaan in het bouwbim concept.  Het basispakket voorziet een uitwerking tot einde ruwbouw maar kan in optie uitgebreid worden voor de afwerking en de technieken.  De mate van detaillering van het model kan eveneens samen afgestemd worden.

 

Team meeting

STAP 2. AANVANG PROJECT

Bij de aanvang van een project gaan we verder in op de verwachtingen, doelstellingen en/of eisen van het project. Het Bim visie document wordt in samenspraak met alle teamleden vertaald naar een BIM protocol en vormt de leidraad doorheen het hele  bouwtraject.   Tijdens een eerste meeting met alle teamleden gaan we doorheen dit protocol, brengen we het project in kaart en wordt elk detail uitvoerig besproken. 

project Haasdonk mac

STAP 3. VOORLOPIG ONTWERP

Vanaf nu behoren onze Off-site producenten/partners ook tot het bouwteam en kan u genieten van hun jaren ervaring, kennis en kwaliteiten. Dit resulteert in een doordacht en efficiënt ontwerp dat zich vertaalt in een full BIM-model.  Na het bestuderen van de aangeleverde plannen en de nuttige informatie starten wij met de opbouw van het model in onze BIM-software.  In deze fase focussen wij ons op:

 • Inventarisatie van de aangeleverde plannen + verder overleg met architect en adviesbureaus
 • De plannen worden vertaald van een 2D naar een 3D-model. Wanneer dit reeds in 3D aangeleverd wordt, zetten we dit om naar onze bouwBIM standaard
 • Vervolgens kunnen wij een eerste meetstaat opmaken en de eventuele bouwknopen terugkoppelen aan het bouwteam
 • Onze partners kunnen nu ook een gedetailleerde offerte maken en dit in functie van de gekozen bouwwijze en technieken.  Er volgt een voorstel m.b.t. de prijzen, productie & plaatsingsvoorschriften. Bij aanvaarding van het voorstel kunnen we overgaan naar een definitief en technisch ontwerp
Bouwbim

STAP 4. DEFINITIEF EN TECHNISCH ONTWERP

In deze fase gaan we een doorgedreven partnership aan met onze leveranciers en genieten wij hier van hun jarenlange ervaring voor het detailleren van uw project.  We hebben deze visie vertaald in een bouwbim standaard en verwerken dit nu in elk detail. 

Het model wordt nu verder uitgewerkt tot op productie niveau en opnieuw afgetoetst met de teamleden.  Na de nodige clashcontroles kunnen we het model verder optimaliseren door onze “cross over view” overheen het gehele project. Zo worden de trajecten van de riolering bijvoorbeeld aangepast aan de stabiliteit studie en de wanden in functie van balken en kolommen.  Als dit definitief uitgewerkt is kunnen we de productie opstarten en het bouwdossier finaliseren.

werf hoogveld

STAP 5. ON SITE  UITVOERING

Eens het terrein is uitgemeten door de landmeter en de funderingen geplaatst zijn kunnen onze off-site productie systemen aangeleverd worden.    Het bouwdossier is goed voorbereid en de bouwfase wordt een puzzelstuk van geprefabriceerde systemen.  Time management en just in time diliveries spelen hier een belangrijke rol in de verdere afwerking van het project. Het voorbereidend werk in de voorgaande fases begint nu te renderen.  We kunnen nu genieten van:

 • Kortere doorlooptijden
 • Aanzienlijke reductie van de faalkosten
 • Kostreductie, grotere efficiëntie en hogere kwaliteitseisen
 • Uw project is Minder weer afhankelijk
 • Minder werf afval en een aanzienlijke verbetering van de ecologische voetafdruk
 • Altijd up to date informatie uit het bouwdossier
 • Kost reductie in de werfinrichting en projectmanagement kosten
 • Meer bouwvolume per jaar met hetzelfde team

STAP 6: EVALUATIE

Na ieder project volgt een evaluatie moment. Het realiseren van meer efficiëntie in het bouwproces moet een blijvende zoektocht zijn naar verbeteringsmogelijkheden. Het is de visie van bouwBIM dat deze zoektocht nooit af is en dus is uw feedback belangrijk onze servicegraad blijvend te verhogen in aanloop van een volgend project.

BouwBIM - Voor wie?

Is bouwBIM iets voor jou?

Of je nu bouwheer, architect of aannemer bent, je profiteert mee van onze gestandaardiseerde en efficiënte manier van samenwerken.