Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Model of Bouwinformatiemodel. Een digitaal model dat de virtuele weergave is van een bouwwerk. Het BIM-model is opgebouwd uit verschillende onderdelen (raam, dak, muur, …) met alle bijbehorende informatie zoals technische eigenschappen en de verhouding tot andere onderdelen. Soms wordt de afkorting BIM gebruikt voor Building Information Management: het digitaal beheren en uitwisselen van die informatie.

Bim en bouwBIM

Waarom bouwBIM kiezen voor BIM?

Met BIM creëer je als het ware een ‘digitale tweeling’ van je infrastructuurwerk. Een 3D-model waarin alle elementen van het bouwplan, van ontwerp tot uitvoering, online beschikbaar zijn.

BouwBIM gebruikt BIM als werkmethode om alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces op te slaan, te beheren en te delen met het volledige bouwteam. Zo werken alle partijen die bij het project betrokken zijn altijd met dezelfde informatie en zijn ze via BIM continu met elkaar verbonden. Ook zijn inhoudelijke koppelingen mogelijk met kostencalculatie, sterkteberekeningen, planningssoftware en hoogwaardige visualisatietoepassingen. Dat leidt tot meer overzicht, betere coördinatie, minder (technische) conflicten en minder foute beslissingen.

Onze BIM-partners

We nodigden enkele ervaren leveranciers uit om ons bouwteam te versterken. Stuk voor stuk specialisten met zeer veel expertise op het vlak van BIM en off-site productiesystemen. Ze leren de andere leden van het bouwteam om te gaan met digitalisering en op die manier te professionaliseren. Bouwen met prefab onderdelen laat kleinere spelers bovendien toe om te industrialiseren en grotere volumes aan te kunnen.

BouwBIM - Voor wie?

Hoe haal jij voordeel uit BIM?

Slim omgaan met digitalisering biedt kmo’s in de bouw een enorm potentieel om te industrialiseren.